Fort Vuren

Zaterdagmiddag 30 april gaan we ons een middag vermaken op/rond Fort Vuren.

Fort Vuren werd aangelegd tussen 1815 en 1870 en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is Unesco Werelderfgoed.

 

Rondleiding

Om 14.30 uur (14.15 uur arriveren) gaan we een rondleiding van 1 tot 1,5 uur volgen. Een gids zal ons vertellen over de unieke locatie van het fort en we kijken uit over de uiterwaarden van de Hondswaard en de rivier de Waal. We worden door de gids meegenomen in het verleden van het fort. We leren over de historie, de restauratie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We horen ook over het leven van de soldaat vroeger, de veranderingen aan het fort en we zien wat er van overgebleven is.

 

Museum

In Fort Vuren bevind zich het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum. Hier nemen we ook een kijkje. Het museum laat in beeld en geluid de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied zien met focus op de luchtoorlog. Naast films, foto’s en documenten zijn er veel persoonlijke spullen van geallieerde vliegeniers te bezichtigen. Ook op de locaties gevonden vliegtuigonderdelen zijn te zien alsmede originele documenten en medailles van verzetsstrijders en persoonlijk items van burgerslachtoffers. Daarnaast worden er diverse filmbeelden vertoond.

 

Lunch

Voorafgaand aan de rondleiding gaan we om 13.00 uur lunchen bij restaurant De Fortwachterij bij het fort. Bij De Fortwachterij kan je simpel of uitgebreid lunchen. Op de kaart staan ook wijnen en speciale bieren. De Fortwachterij heeft de sfeer van een bruin etablissement. Een brandende open haard in de winter, een oude leren bank om heerlijk in weg te zinken en vele accessoires. Maar... wie weet kunnen we bij mooi weer lekker buiten op het terras zitten.

 

Klompenpad

Vlak bij het fort loopt ook een klompenpad van 9 kilometer, welke in te korten is tot 6 kilometer. Een wandeling behoort dus ook tot de mogelijkheden.

 

Opgeven en kosten

Je kan je door middel van dit formulier opgeven voor de rondleiding. De kosten hiervoor zijn 5 euro. Opgeven en gratis annuleren kan t/m maandag 25 april.

Je kan je door middel van dit formulier opgeven voor de lunch. Je betaald je eigen eten en drinken. Opgeven kan t/m 25 april.

Het museum is gratis toegankelijk en open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Een bijdrage in de fooienpot van het museum wordt zeer gewaardeerd.

 

Opgaves

Rondleiding: 18 personen, 8 vrouw, 10 man

Lunch: 14 personen, 5 vrouw,  9 man